Nya ätbara växter

Vi har tagit in en del nyheter inom ätbara växter. Vi kommer bl a att ha aprikosplommon, vinhallon och jordgubbshallon i butiken.

Vi kommer även att ha hallon på stam – perfekt för den lilla trädgården eller altanen. En nyhet i butiken förra året är fikon ’Little Miss Figgy’ som vi även har i år.

Här finns listor på alla växter vi har i sortimentet våren 2024 (reserverar oss för slutförsäljning)

Aprikosplommon - Aprikyra

Aprikyra aprikosplommon är en korsning mellan plommon och aprikoser. Den växer upp till ett mindre träd med medelstora frukter som mognar i slutet av juli och har en smak åt körsbär. Odlas på varmt och soligt läge i zon 1-2 (3).

Aprikosplommon – Aprikyra

Vinhallon

Vinhallon stammar från asien och växtsättet påminner om den för björnbär. Bären blir rödorange och ser ut som små hallon, sötsyrliga till söta. Passar fint att äta direkt eller till sylt och saft. Växer gärna i halvskuggigt läge i zon 1-3.

Rubus phoenicolasius ’Vinhallon’

Jordgubbshallon

Jordgubbshallon härstammar från Japan och blommar med stora vita blommor. Bären är röda och har en smak som påminner om mullbär och utvecklas mer vid tillagning varför de passar bra till sylt. Växten sprider sig med rotskott och passar därför bra som marktäckare. Soligt läge på de flesta jordar i zon 1-5.

Rubus illecebrosus ’Jordgubbshallon’

Fikon 'Little Miss Figgy'

Ett lågväxande fikon som passar bra att odla i kruka på altanen eller balkongen. Får stora välmakande fikon. Övervintra 0-+10 grader eller odla i växthus. Härdig i zon 1-2

Ficus carica ’Little Miss Figgy’