Odla Lök

Förbered en plats i kökslandet som ligger soligt. Rensa jorden fri från ogräs. Jorden bör vara väldränerad så att inget vatten blir stående om det skulle komma en rejäl regnskur. Jorden ska vara ca 10 grader varm och ha torkat upp efter vintern innan man sätter löken.

Gör så här:

  1. Förbättra gärna befintlig jord genom att blanda in kompost, eller Planteringsjord så att den blir lucker och genomsläpplig.
  2. Tillför näring, till exempel kogödsel som du köper på säck, samt hönsgödsel enligt dosering på förpackningen. Om jorden är kalkfattig kan du gärna kalka lite extra. Räfsa snyggt på ytan och låt jorden ”ligga till sig” en vecka innan du planterar sättlöken.
  3. Plantera sättlökarna på 3-4 centimeters djup med tio centimeter avstånd i raderna. Tänk på att vända löken på rätt håll, så att rotfästet kommer neråt. Toppen får gärna synas lite över jord.
  4. Vattna regelbundet och ofta och rensa ogräs mellan plantorna. Gödsla också regelbundet med flytande näring.
  5. Löken skördas på hösten när blasten gulnat och lagt sig ner. Lägg löken att torka på varm och torr plats ett par veckor så ökar hållbarheten. Är det bra väder kan den mycket väl ligga ovanpå jorden och torkas av solen! Därefter förvarar du lökarna mörkt, svalt och torrt.

Schalottenlök växer ungefär som potatis och varje sättlök bildar många smålökar. Sättlöken planteras 2-3 cm djupt och med 10-15 cm mellan. Dessa lökar kan skördas redan under sensommaren, i juli-augusti. De har en mycket delikat smak och är många kockars favorit!

Tips
Om du köper värmebehandlad lök minskar risken att de går i blom, vilket kan drabba röd och gul lök, särskilt om sommaren blir sval. Från en liten sättlök av gul, röd och silverlök blir det en stor lök att skörda senare på säsongen. Vitlök sätts på hösten.

Sätt gärna lök tillsammans med morötter – varannan rad lök, varannan morötter. Då lurar du både lök- och morotsflugan att inte lägga ägg där!