Att göra i juni
Gödsling
Blanda flytande näring i låg dos i vattnet varje gång du vattnar sommarblommorna i krukor och lådor. På så vis glömmer du aldrig att gödsla. Sommarblommor behöver regelbunden tillförsel av näring för att växa och blomma hela sommaren.
Det är speciellt kväve växterna behöver nu, de gäller framförallt växter med snabb tillväxt som bladgrönsaker och sommarblommor. Bäst är det om man gödslar lite och ofta, lämpligen med hönsgödsel, urin och nässel- och vallörtsvatten.
Hönsgödsel kan med fördel lösas upp i vatten och sedan spädas till tefärgad lösning. Nässlor/vallört får ligga i en hink med vatten och stå i minst tre dagar innan även denna stamlösning spädes till ”tefärg” och vattnas ut. En del urin spädes med nio delar vatten innan det används. Glöm inte heller att använda överblivet gräsklipp till era odlingar, det har en snabbverkande gödseleffekt.
Gräsmattan
Om du klipper gräset och tar bort klippet försvinner näring till gräset – främst kväve. Det måste ersättas för att gräsmattan ska behålla sin friska gröna färg. Gödsla med kvävehaltig gödsel ofta och i låg dos, så minimerar du näringsläckaget. Eller låt kortare gräsklipp ligga kvar, då krävs ingen extra gödsling.
Vattning
Vattnar gör man bäst morgon eller kväll och gärna i samband med regn! Det är nämligen bättre att vattna rikligt än lite och ofta. Groende frön behöver dock jämn fuktighet.
Ett sätt att spara på vattnet är att punktbevattna istället för att använda spridare.
Skadedjur / Ohyra
I torkan och värmen söker sig sniglarna till fukt och skugga och man kan tro att de försvunnit men den bästa bekämpningen är att alltid vara på jakt.
Låt gärna fiberdukarna ligga kvar över era odlingar. En tättslutande fiberduk försvårar för skadegörare som t ex morotsfluga, kålfluga och kålfjäril att angripa grödorna. Efter att jordgubbarna blivit pollinerade kan även duken användas som skydd mot hungriga fåglar.
Köksträdgården / Växthuset
Så sallat, rädisor, rucola och koriander med jämna mellanrum sommaren igenom så har du alltid fräsch grönska att skörda.
Glöm inte att ställa upp dörrar och fönster i växthuset på morgonen, om du inte har vädringsluckor med automatiska öppnare. En försommardag med sol kan ge upp till 40–50 graders värme inne i ett tätt växthus, och det klarar inga växter.
Bädda med halm runt jordgubbsplantorna så att bären får en ren bädd att vila på. Har du svårt att få tag i halm är så kallad jordgubbsplast ett alternativ.
Kupa gärna potatisen två gånger eftersom det inte är roligt att skörda grön oätlig potatis som inte ens fasanerna gillar.
Allmänt fix och trix
Nu kan du plantera ut allt som du förodlat inomhus – ettåriga sommarblommor, grönsaksplantor och kryddörter. Men låt plantorna vänja sig stegvis (fortfarande i kruka), vid utomhusklimatet ett par dagar innan du planterar dem där de ska växa.
Viol och pensé brukar ha gett sitt bästa så här års. Men om du klipper tillbaka dem hårt och ger dem lite extra näring ¬kommer de tillbaka, och inom en månad kan de vara på topp och blomma om igen.