Att göra i mars
Inomhus
När du köper krukor med miniatyrpåskliljor, krokus, iris och pärlhyacinter i affärer och gardencenter; tänk på att de går att spara och plantera ut i trädgården till våren. Ställ dem ljus och svalt efter att de blommat färdigt, vattna sparsamt med gödselvatten och låt dem lagra näring i sina lökar till nästa blomning.
Har du övervintrande växter i kruka inne i växthuset? Se till att vattna då och då. Marssolen ger snabbt hög värme i huset och då vaknar växterna och kan torka ihjäl om du inte vattnar.
I trakter där vintern börjar släppa sitt grepp kan du börja så i kallväxthuset. Till exempel sallat, rädisor, ruccola och persilja som du senare kan plantera ut i kryddväxtlandet.
Om våren dröjer – ta tillvara tiden och planera årets köksväxtland. Rita en skiss och köp gärna fröerna redan nu när det är fullt sortiment i butikerna.
Utomhus
Tänker du flytta en större växt (ett träd eller en buske) – gör det så tidigt som möjligt. Dels går det lättare att gräva när marken är vinterfuktig och dels mår växten bäst av att flyttas innan den börjat vakna ur vintervilan.
Om du har vintertäckt på ställen där det växer vårlökar så lätta på täcket just där, så att lökarna får lättare att spira. Men vänta med att ta bort vintertäcket på ömtåliga växter tills det blivit lite varmare.
Strö gärna ut benmjöl kring lökväxter som du vill ska komma igen år efter år. Men gör det tidigt eftersom benmjöl är oorganisk gödsel och det tar tid innan den bryts ner till näringssalter som lökarna kan tillgodogöra sig. Väntar du tills efter blomningen är det för sent för i år.
Var försiktig med trafik på gräsmattorna tidigt på våren, både när det är blött och när det är fruset. Gräset skadas och det blir onödigt många fläckar som du måste så nytt gräs i senare i vår.
Nu kan du ta sticklingar av buskar som forsythia, liguster, kornell, gallicaros, schersmin och svarta vinbär. Klipp 25–30 centimeter långa bitar av fjolårsskotten och stick dem till hälften eller 2/3 i krukor med jord, så rotar de sig under sommaren. Kom ihåg att vattna!
Om din kompost innehåller mycket kvistar och annat grovt material men i övrigt är välförmultnad, passa på att sålla den nu om den tinat upp. Resultatet blir fin humusrik jord. Det är den bästa jordförbättring som tänkas kan.
Det är dags att forma vildvuxna häckar, underhållsbeskära större buskar och att klippa de växter som snabbt slår ut på våren som kaprifol och måbär. Radikal nedklippning av buskar och häckar görs med fördel under viloperioden.
Nu är det hög tid för den traditionella beskärningstiden av äpple och päron, i första hand. Glöm inte att den mesta beskärningen i träd kan med fördel vänta till JAS. (juli, augusti, september)
Vårsolens strålar börjar nu öka i intensitet. Täck vinter- och städsegröna växter med s.k. vintertäckduk eller säckväv snarast möjligt. Viktigast på de platser där vi har tjäle i jorden.