Carum carvi

Kummin

Artikelnr: 080010 Kategorier: ,

Beskrivning

Gammal medicinal- och kryddväxt. Använts för att stoppa gaser i magen men också mot frossa och blåmärken. Fröna användes i matlagning och bakning.

Tvåårig ört med ihålig stjälk. Bladen är ljusgröna och parflikiga. Blommorna är små och vita i flockar. Frukten är långsmal och platt på sidorna.
Odlas på varmt och soligt läge. Frosthärdig. 

Delar som används är rot, blad och frön.
Fröna är starkt aromatiska med en ton av lakrits. Fröna används till kött- och fågelrätter, kål och rotgrönsaker. Surkål, kumminfläsk och gulasch men också bröd och andra bakverk. Bladen används i soppor och grytor, roten används som palsternacka.

Bladen skördas späda för att ätas direkt. Rötterna grävs upp första hösten och förvaras i kyl. Fröna skördas vid torrt väder i juli – september genom att hela blomställningarna skärs av. Hängs sedan upp och torkas luftigt med en papperspåse knuten runt knippena som fröna kan falla i.

Färg: vit
Blomning: maj – juni
Höjd: 60 cm
Läge: sol 
Jord: väldränerad näringsrik jord
Härdighet: A