Odla vindruvor

Vinrankan fordrar en solig, varm och skyddad växtplats för att frukterna skall hinna mogna fram. Mot en syd- eller sydvästvägg är det bäst. Tänk på att inte plantera närmare än 40-50 cm från husväggen.
Vinstocken trivs alldeles utmärkt i uterum, växthus eller på balkong. Perfekt är att plantera den utanför växthuset och leda in växten. Vinstocken trivs bäst i en kalkrik, väldränerad lite lättare jord, men går även i lerig jord. Tänk på att gödsla sparsamt i en lerig jord. De flesta vinstockar klarar svenska vintrar, men för att få frukt behöver den så mycket sol och värme som möjligt.

Ett problem för de norra breddgraderna har varit att vindruvorna inte haft tillräckligt lång tid med värme för att hinna utveckla goda druvor. De har även dött av kyla och svampangrepp. Genom förädlingsarbete finns det numera härdigare sorter, till exempel de så kallade staketdruvorna. De kan överleva ned till minus 40 grader, har god smak och har bättre motståndskraft mot sjukdomar.

Plantering

Friplantering – gräv en grop ca 40 cm djup och 30 cm bred. Blanda bra mull- och näringsrik planteringsjord med den befintliga jorden. Staketdruvor (Vitis labrusca) vill ha lite surare jord (rhododendronjord) medan vanliga druvor (Vitis vinifera) vill ha normalt pH-värde. Plantan ska sättas på samma djup som den stått i krukan. Tryck till jorden och vattna rejält. Dra ståltrådar dit du vill att vinsticken ska växa och bind fast den. I växthus och uterum är det lämpligt att dra linor i taket.
Det går också bra att plantera i kruka, den ska då vara så stor att den rymmer minst 40-50 liter.

Beskärning

Grundprincipen är att man bygger upp huvudrankor. Från huvudrankorna växer det fram sidorankor och på sidorankorna kommer det druvklasar.

Första året:
Ta bort grenar som är överflödiga, dvs som korsar varandra eller går åt fel håll. I november och december skär du tillbaka 75% av årets tillväxt. Detta görs även följande år fram till vinstocken kommit upp i den storlek du vill ha den. Sidoskott från huvudrankan beskäres över 1-2 knoppar. Det är ur dessa som nästa års fruktbärande skott kommer. Hösten nästkommande år klipper man ner allt utom de långa grenar som bildats, de binds upp så de liknar ett U.

Sommarbeskärning (mellan midsommar och skörd):
Beskär samtliga skott två blad ovanför en vindruvsklase. När det senare växer ut ytterligare skott beskäres de över ett blad. Icke fruktbärande skott beskäres över två blad. Det får max utvecklas en druvklase per gren. Ta också bort blad som skuggar druvklasarna.
Större druvor i bättre kvalitet får du genom att klippa bort varannan vindruva i klasarna då de blivit till en ärtas storlek.

Beskärning efter skörd (mellan oktober och december):
Klipp in alla årsskott till en knopp ovanför där du klippte in förra året.

Låt druvorna mogna länge på plantan och färga ut innan plockningen, annars smakar de syrligt! Den bästa smaken kommer i slutet av mognadsprocessen.

För att vinrankorna skall trivas ordentligt kan man också täcka över planteringsjorden med täckmaterial som är jordförbättrande, temperaturhöjande, gödslande, växtskyddande och även ge en bättre övervintringsförmåga. Träflis fungerar alldeles utmärkt året om. Inför vintern bör man kupa jorden runt vinrankan och lägga på lite extra isolering i form av halm eller löv. De flesta vinrankor tål den kalla vintern men denna isolering fyller även en funktion till våren då man vill isolera från vårsolen ett par extra veckor så att inte växtperioden startar för tidigt då det fortfarande kan bli frost på natten.

Exempel på sorter

Blå Burgunder, blå druvor, zon 1-2
Glory van Boskoop, blå druvor, zon 1-2, växthus
Himrod, gulgröna kärnfria druvor, zon 1-2, växthus
Vanessa, röda kärnfria druvor, zon 1-2, växthus

Vino Nordica, blåröda druvor, zon 1-4, friland
Ivan, staketdruva, blå druvor, zon 1-4, klarar -25°C, friland
Spulga, staketdruva, rödvioletta druvor, zon 1-5, -25°C, friland
Sukribe, staketdruva, gröna druvor, zon 1-5, -25°C, friland
Zilga, staketdruva, blå druvor, zon 1-5, -40°C, friland