Odla vitlök

Vitlök, Allium sativum, innehåller ämnet alliin, som under inverkan av ett enzym som också finns i löken, omvandlas till den flyktiga och obeständiga oljan allicin. Det är den som är vitlökens magiska ingrediens, med förmåga att hämma tillväxten av en rad sjukdomsalstrande bakterier.

Som för all lök är en sandblandad lättlera den bästa. Jorden får gärna vara kalkrik med pH ända till 7,5, men den får inte vara för kväverik. Däremot är högt kalium och svavel innehåll att föredra. Bäst är ett varmt, vindskyddat läge, till exempel intill en läplantering. Den får absolut inte stå blött och bra dränering är livsviktigt, därför kan högbäddsodling rekommenderas. Så länge den står torrt klarar den väldigt hårda vintrar utan problem.

Vitlök trivs bra ihop med fruktträd, gurka, hallon, jordgubbar, morötter, rosor och tomater. Mindre bra trivs den med kålväxter, störbönor och ärter.

Lämplig planteringstid är från mitten av september till och med november. Planterar man för tidigt kommer löken upp före vintern och kan skadas allvarligt om temperaturen växlar många gånger mellan frost och blidväder. Vill man vara säker så planteras eget utsäde vid en jordtemperatur på 8-12 grader medan köpt utsäde ofta kräver något kallare temperatur.

En vitlök har ca 8-12 klyftor. Tryck mot lökens mitt så att klyftorna skiljer sig från varandra och klyftorna planteras med 35 – 40 cm radavstånd och 10 – 15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 2 – 4 cm jord täcker klyftorna. Djupare plantering innebär senare skörd men bättre vinterhärdighet.

Den första vitlöken kan skördas som färsk i början av sommaren, med en 2 – 4 cm stor lök och helt grön blast. I slutet av juli, början av augusti är det dags att skörda. Blasten har nu gulnat och löken är klar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet. Provskörda, den ska ha hunnit utveckla skal på de enskilda klyftorna men skalet kring hela löken ska inte ha hunnit lösa upp sig. Skördetiden varierar beroende på sort men i Skåne är slutet på Juli eller möjligen början på augusti.

Torka löken luftigt ute i 1-2 veckor. Putsa den inte, då försämras också hållbarheten. Torkning bör ske vid en temperatur över 12 grader – gärna över 15 grader.