Att göra i april

Inomhus

Lägg potatisen att förgro inomhus ca 3-4 veckor innan den ska sättas. Det kan vara dags snart – när jorden är ca 7 grader är det tid att sätta potatisen i jorden. Placera knölarna i en låda med ett lager jord eller torv, eller en och en i krukor med jord. Ställ ljust och svalt. Fukta lätt.

Bland grönsakerna är det dags att förkultivera broccoli, grönkål med flera kålväxter.

Många sommarblommor sås och förodlas inomhus från och med april månad.

Utomhus

Ta tag i ogräset nu, så blir det mindre problem senare. Gräv bort plantor av ogräs innan de vuxit till sig för mycket. Luckra öppen jord tidigt, då gror inte fröogräset så lätt.

När björkarnas blad börjar spricka ut är det dags att beskära rosorna.

Putsa och bind upp klängväxterna tidigt. Det är lättare nu än om några veckor, när man måste vara aktsam om spirande skott.

Många höstblommande perenner förökas och föryngras genom delning nu på våren. De flesta perenner mår bra av att delas vart 4–6 år.

Det är dags för ympning av fruktträd! Prova – det kan ge överraskande bra resultat. Du får flera olika fruktsorter på ett och samma träd.

Så fort jorden blivit så varm att det börjar växa kan man gödsla. Mylla ner naturgödsel, kompostjord och benmjöl i jordytan kring buskar, träd och perenner så att jord och gödsel blandas. Även gräsmattan ska ha sin första näringsgiva så fort det grönskar.

Gödsla blomsterlökarna med lite organisk gödsel strax efter att de kommit upp. Skydda lökarna med något avskräckningsmedel mot rådjur, det kanske kan hjälpa. Annars är en bit nät eller en upp-och-ner-vänd trådback en bra metod.

Plantera buskar, träd och perenner. Välj E-märkta växter om möjligt, framförallt när det gäller fruktträd och bärbuskar.

En näckros bör planteras tidigt för att hinna blomma. Plantera den i en näckroskorg, och använd en speciell näckroslera istället för vanlig jord.

I kökslandet är det dags för de första sådderna i södra och mellersta Sverige. Persilja, dill, morötter, sockerärter, palsternacka med flera. Så gärna också lite ringblommor här och där.

Än är inte frostfaran över. Ömtåliga växter som börjat spira kan behöva täckas om det drar ihop sig till en hård frostnatt.

Efter vintern kan det vara ganska hårdpackat i komposten. Rör eller kasta om kompostmaterialet för att få fart på förmultningen. Egen kompostjord är det bästa jordförbättringsmaterialet man kan ha.

Var rädd om igelkottarna. Om högen som du ska bränna vid Valborg har legat ett tag, flytta den, rör om och gör ordning den igen, så att inga igelkottar som övervintrat i högen blir innebrända.

Den vackra röda liljebaggen har kejsarkronan (och andra liljor) som stående huvudrätt på vårmenyn. Plocka bort baggarna en och en för hand. Avlägsna ägg och larver från undersidan av bladen.

Plocka trädgårdssnäckor! Först ut på våren är trädgårdssnäcka som kan ställa till stor skada både på perenner och köksväxter. Plocka de stora snäckorna så fort du ser dem så hinner de inte lägga sina ägg. Titta också efter nykläckta småsnäckor – de är bara några millimeter stora, men ack så hungriga. Spansk skogssnigel (mördarsnigel) och åkersnigel kommer fram senare på våren.

Tulpaner, uppstickande flox, kärleksört och annan växtlighet som rådjur och harar älskar behöver skyddas. Använd viltskrämma eller TRICO garden.

Håll utkik efter sniglar så fort värmen börjar komma. Plocka genast bort dem du ser. Det lönar sig att vara flitig tidigt på säsongen.