Att göra i februari

Inomhus

Så egna perenner. Akleja, silverax, martorn, julros, luktviol och lavendel hör till de växter som måste utsättas för kyla innan de kan gro. Så nu och ställ sådderna några veckor under snön eller i kylskåpet.

Fortsätt med förkultivering av blommor och grönsaker. I februari sår du ettåriga blommor som tobak, lobelia, leverbalsam och palettblad. Så också tomater och paprika för växthuset samt purjolök. Tänk på att tidiga sådder behöver extra ljus när de börjar gro. Kom ihåg att hålla jämn fuktighet i sådden. Sår du för tidigt utan att ha tillskottsbelysning och varmt kommer du få bleka, långa plantor som lätt går av. Så mycket ljus det går efter att fröna grott och inte för varm efter groningen gör att plantorna blir bättre.

Ta upp och fram övervintrade rötter och knölar av t ex dahlia, kanna, begonia och tofslilja. Plantera dem i ny jord och börja förgro inomhus – utplantering sker först i början av juni. Dina julamaryllisar får stå kvar på fönsterbänken, vattna och gödsla dem som en vanlig krukväxt och låt dem frodas tills du sätter ut dom i trädgården i juni och fortsätter att sköta om dem fram till hösten då de tas in. Dina amaryllisar som du sparat från förra året bör nu ha en knopp som tittar fram, ta fram dem i ljuset. Knopparna på äldre amaryllislökar brukar aldrig hinna fram till jul.

Utomhus

Innan vårsolen blir för stark, se till att skugga de växter som kan ta skada av kombinationen soliga dagar och frostiga nätter. Klätterrosor i söderläge och vintergröna växter som buxbom, mahonia, rododendron och alla barrväxter är mest utsatta och behöver skydd. Juteväv, fiberduk eller bara ett helt vanligt lakan duger alldeles utmärkt.

Linda gärna stammarna på unga fruktträd med en remsa säckväv. De kan få sprickor i barken av växlingen mellan solvarma dagar och iskalla nätter.

Ta en runda i trädgården då och då. Kolla gnagskydd och vintertäckning och skaka av snö från träd och buskar om det behövs.

Åtminstone i Sydsverige är det full beskärningstid. Nu när träd och buskar är avlövade är det lätt att gallringsbeskära. Man ser helt enkelt bättre vad som ska bort och vad som ska sparas när det inte finns något skymmande bladverk.

Vissa träd och buskar, till exempel körsbär, plommon, björk, lönn och valnöt ska aldrig beskäras nu utan passar bättre för så kallad JAS-beskärning under sensommar och höst (juli, augusti, september). Inte heller ömtåliga växter nära sin odlingsgräns bör vinterbeskäras.

Du kan leta efter bladlusägg som ligger i grupper på stammarna (bekämpning med mineraloljan Florineum vid plusgrader under våren).
Har dina träd fruktträdskräfta? Skär då bort angripna delar i februari-mars. Tänk på att rengöra redskapen med T-röd efter användning så du inte sprider smittan vidare.
Svartvinbärsgallkvalster är absolut lättast att upptäcka på buskarna i avlövat tillstånd (gräv upp angripna buskar – mindre angrepp kan klippas bort så fort de upptäcks).

Använd ris från buskar du beskurit till sticklingar om du vill föröka buskarna. Lätta att föröka är till exempel kornell, forsythia, schersmin och vinbär. Stick ner kvistarna i krukor med torv eller jord och gräv ner dem i snön till våren då du planterar dem i trädgården.

Det är är hög tid att skära ympkvistar. De ska vara i fullständig vila när de ympas in i ett lämpligt träd i april–maj. Linda in kvistarna i fuktig mossa och plast och låt dem ligga i kylskåpet fram till ympningen.

Så snart solen börjar värma upp plättar på marken och du ser att snön smälter – anteckna var plättarna finns så kan du plantera de allra tidigast blommande lökväxterna där till hösten.