Att göra i januari
Inomhus
Det är redan nu dags att tänka på de första sådderna inomhus. Vissa blommande växter och grönsaker tar lång tid på sig att utvecklas. Jätteverbena, klockranka, spanska flaggan, pelargon och begonia kan sås redan i slutet av januari liksom köksväxter som chili, aubergine och kronärtskocka. Så några olika kryddörter som oregano, basilika, mejram eller något annat som du tycker om. De kan växa sig stora inne under våren, och du kan börja plocka grönt av dem innan de placeras utomhus.
Har du krukade växter, t ex pelargon, fuchsia eller rosmarin, undanställda för övervintring i källare eller garage, kolla då och då att jorden inte torkar ut helt och hållet. Vattna ytterst snålt, jorden ska bara fuktas helt lätt.
Nu är en väldigt bra tid att sätta sig ner och planera trädgården inför nästa säsong. Vissa växter måste beställas väldigt tidigt på året om man alls ska kunna få tag i dem. Och det är väldigt smidigt att märka ut var man vill ha gångar och liknande i trädgården genom att trampa upp dem i snön.
Utomhus
De gröna vintrarna till trots – det kan komma mycket snö. Vid töväder är snön tung och kan skada särskilt vintergröna växter som samlar mer snö än de bladfällande. Skaka av innan grenarna knäcks. Pelarformiga barrväxter som tuja och en har ofta flera stammar. Bind ihop dem så att de inte kan fläkas upp av snötyngden. Trampa ihop snön kring buskar och träd som kan vara av intresse för gnagare, både under och på snön så försvårar man för dem att komma intill. Näta in mumsiga träd som äppleträd t.ex. om du inte redan gjort det – skydda även tulpaner redan nu om du har rådjur i faggorna!
Träd som inte blöder går bra att beskära nu, så länge det inte är kallare än -10 grader.
De allra flesta buskar går bra att börja gallra nu. Hela grenar tas bort från basen av busken eller den friväxande häcken. Max en tredjedel av alla grenar i busken eller den friväxande häcken tas bort jämnt fördelade så att nya grenar får utrymme och ljus att utvecklas. Om det är kallare än -10 grader ute och massor av snö är det bättre att spara detta arbete till februari – mars.
Glöm inte att fortsätta mata fåglarna!
Matning har gynnsam inverkan på hur många fåglar du har i trädgården senare under sommaren. De är dina bästa hjälpredor när det gäller att hålla efter skadegörare! Försök även hålla fågelbadet öppet (häll i och byt vatten som på sommaren) under de dagar på vintern då det är plusgrader.
Tänk på vilka växter som pryder trädgården bäst denna årstid och planera för att kanske komplettera i trädgården med dessa arter för kommande vintrar:
Trollhassel Hamamelis sp som blommar på bar kvist och är härdig upp till skyddade lägen i zon 3 (4) eller hybridkejsarolvon Viburnum x bodnantense ’Charles Lamont’, som vid milt väder kan blomma mellan oktober och april i zon 3 (4). Växter med vacker bark som svartbjörk Betula nigra, kopparlönn Acer griseum och glanskörsbär Prunus serrula eller kanske vingad benved Euonymus alatus. Körsbärskornell Cornus mas (zon 4) är en stor buske som blommar likt mimosa tidig vår med gula blommor på bar kvist som inte heller bör glömmas bort i planeringen inför vårens nyplanteringar. Barrväxter är också en växtgrupp på frammarsch igen och alltid en prydnad såhär års, tips på lättodlade städsegröna växter är idegran, mahonia, rhododendron och murgröna. Och förstås julrosen Helleborus, som kan blomma hela vintern om den är mild.