Att göra i juli

Gödsling

Mylla ner speciell rosgödsel eller köpt kogödsel i jorden runt remonterande rosor nu i juli.

Efter midsommar slutar man gödsla fleråriga växter, framförallt vedartade. De får svårare att gå i vila till hösten om de gödslas senare.

Kratta ihop gräsklippet och lägg ovanpå jorden. När det bryts ner blir det till näring. Dessutom minskar avdunstningen så att du inte behöver vattna lika ofta. Också ogräsen får svårare att gro.

Växande grödor som bladgrönsaker och sommarblommor (och speciellt de som odlas i krukor) behöver kontinuerlig tillförsel av näring. Bäst är det att gödsla lite och ofta, lämpligen med hönsgödsel, urin och nässel- och vallörtsvatten.

Ogräs

Fortsätt rensa ogräs så att de inte konkurrerar för mycket med grönsaker och sommarblommor. Särskilt viktigt att ta bort fröogräsen innan de hinner gå i frö. Gå regelbundna vändor i trädgården och plocka bort ogräs som dyker upp i planteringarna. Man sparar arbete genom att rensa lite och ofta. Framför allt hindrar man fröogräset att sätta frö.
Avlägsna även blomställningar på ”besvärliga” fröspridare som t ex jättedaggkåpa och stenkyndel.

Gräsmattan

Klipp inte gräset för kort. Då växer det sämre. Gräset bör vara 4–5 centimeter men klipp aldrig mer än 1/3 av dess höjd.

Vattning

Vattna rabatterna om det blir för torrt, särskilt nyplanterade växter. De behöver fukt för att rota sig ordentligt. Använd ”semestervattnaren” dvs snören i plastslang som leder vatten från en behållare till jorden i krukor och lådor när du är på semester.

Beskärning

Under JAS-perioden (juli-augusti-september) är det lämpligt att beskära fruktträd (gäller även många andra träd). Såren läker bra, fruktträdskräftan sprids inte lika lätt nu och träden svarar med färre ”vattenskott” än om beskärningen görs på vårvintern/senhösten.

Kartgallra överfulla fruktträd. Risken för angrepp från skadegörare minskar. Frukten som lämnas kvar får mer ljus och luft, blir större och mer välsmakande.

Ta bort vissna rosor på buskrosorna. Men tänk på att om det är en sort med dekorativa nypon blir man snuvad på nyponen i höst om man plockar för nitiskt.

Klipp ner penséer och violer som börjar bli rangliga. Det ger dem ofta ett nytt flor.

Passa på att beskära syrenhäcken eller bersån så snart den blommat över. Blomknopparna bildas nämligen under sensommaren, och beskärs den nu får man en häck som blommar varje försommar.

Skär bort eventuella vildskott som växer ut under förädlingsstället på rosorna.

Hela blomställningar med vissna blommor skärs bort på remonterande rosor, en bit nedåt stammen över en utåtriktad kraftig knopp.

Sommarbeskär vindruva.

Skadedjur / Ohyra

Gå regelbundet runt i trädgården och plocka bort liljebaggar och mördarsniglar innan de hinner bli för många.

Håll utkik efter bladmögel på potatisblasten. Undvik att vattna på blasten eftersom svampen gynnas av fukt. Angreppet börjar som olivgröna, matta fläckar som senare blir brunsvarta. Klipp bort blasten så snart du upptäcker eventuellt angrepp och lägg den i svarta plastsäckar. Potatisen får vara kvar i jorden tills den skördas.

Ansa hela tiden perenner och sommarblommor. Ta bort vissna blommor och blad och även vissna växtdelar som fallit av växterna och hamnat på jorden. Vissna växtdelar drar till sig sniglar och snäckor, som börjar äta på de döda växtdelarna för att sedan övergå till att äta upp den levande växten.

Vårlökar

De allra flesta vårblommande lök- och knölväxter har nu blommat över helt. Vill man plocka bort dem görs det först när blad och stjälk är helt vissna, då lossnar de lätt från löken/knölen.

Pärlhyacintens stjälk och blad står gröna länge, vill man få optimal blomning nästa år ska de inte klippas ner förrän de är helt vissna, vilket kan vara lätt att glömma, om de växer i gräsmatta.

Köksträdgården

Nu kan du skörda de första fleråriga kryddväxterna. Bladen smakar bättre innan plantan gått i blom. Använd bladen i maten eller sätt kvistar som bladgrönt i blombuketter.
Om man ska spara kryddorna till senare är det bäst att skörda en solig och torr förmiddag innan dagen blivit för varm. Knyt ihop till små buketter eller repa av bladen och låt dem torka i en luftig korg. Så snart de känns papperstorra kan man lägga dem i burkar och spara till senare.

Ett annat sätt att spara kryddor är att lägga dem i frysen. Passa också på att göra ett uppfriskande te av några myntakvistar.

Plantera ut ettårig sommarkyndel, mejram, basilika, fransk dragon och rosmarin mellan dina fleråriga kryddväxter, eller sätt kryddor i vackra krukor på balkongen eller i trädgården. Glöm inte att skörda och njuta av dina färska kryddor i vardagsmaten.

Snart kan du så ännu en omgång av snabbväxande grönsaker som rädisa, plocksallad och rucola. Står de för länge blir de lätt beska. Om man ser till att så med jämna mellanrum finns det alltid späda grönsaker på gång.

Gallra grönsaksplantorna om de står för tätt, så att de får tillräckligt med utrymme för att bli stora och välväxta. Läs på fröpåsen för att se hur tätt de ska stå. Alla grönsaker behöver inte gallras. Dit hör rucola och plocksallad.

Fortsätt skörda rabarber. Men från början av juli bör man vara försiktigare så att plantan får chans att återhämta sig. Dessutom blir stjälkarna mer träiga framåt högsommaren.

Kupa potatisen en andra gång. När du har skördat den tidiga potatisen kan du så in gröngödselväxter eller plantera ut bortgallrade småplantor från kökslandet för vidare tillväxt.

Bädda med träull eller halm under jordgubbarna, plocka bort snäckor och sniglar från jordgubbslandet. Jordgubbar ges med fördel en försiktig gödselgiva efter skörd för att gynna nytillväxt och blombildning till nästa år.

Högväxande tomater behöver tjuvas en gång i veckan genom att knipsa bort de små skott som växer i bladvecken. I slutet av månaden är det tid att toppa tomatplantor som växer på friland. De toppas över ett blad över tre till fem klasar så att dessa gynnas och hinner bli klara innan säsongen är över. Tomater i växthus toppas när de når taket. Blada av tomaterna . Ta bort stora och skymmande blad för att släppa in ljus och luft till tomaterna.

Allmänt fix och trix

Ge högvuxna perenner stöd innan de blivit för höga och tunga. Dit hör bland annat riddarsporre, stormhatt och andra perenner som lätt lägger sig om det regnar mycket under sensommaren. Gör dina egna växtstöd av rester från beskärning eller köp färdiga stöd i metall.

Violer, penséer, luktärt, lejongap, brokgyckelblomma mfl ger både fler blommor och längre blomningstid om man tar bort de vissnade blommorna och blomställningarna. Frösättning tar mycket kraft från växten, många växter upphör nästan helt att producera nya blommor när de har många fröställningar.

Vänd materialet i komposten med jämna mellanrum. Då förmultnar det snabbare. Töm också det understa materialet och sålla bort alltför grova bitar. Lägg tillbaka det grova materialet på komposten.