’Skedarosen’

Gammaldags buskros

Artikelnr: 050874 Kategorier: ,

Beskrivning

Bågformiga grenar. Få taggar. Dekorativt och fylligt bladverk. Unga blad är rödbruna; småbladen förblir länge rödbruna i kanten. Fullt utvecklade blad är livligt gröna till olivgröna, svagt glänsande och något läderartade. Bladskaften är brunröda mot basen. 
Blomskotten ger förhållandevis många blommor jämfört med andra engångblommande sorter. Blommorna är 4–7 cm i diameter, tätt fyllda och grunt skålformade till flata. De inre små kronbladen är länge inåtböjda. Doften är medelstark och frisk.
Blomfärgen förändras under blommans utveckling i skiftande mörkvioletta nyanser, i ett tidigt skede med sammetslyster. Färgen varierar också med väderleken; den blir mörkare och djupare i svalare väder. Hos nyutslagna blommor har kronbladen partier i nyanser från rosalila och rödviolett till mörkt och djupt blåaktigt violett med sammetslyster. Under blommans utveckling kommer den mörkt violetta nyansen att dominera i blommans inre. De yttre kronbladen blir dovare med inslag av en gråbrunaktig ton. Kronbladens bas är vit och undersidan rosa till ljust violett, delvis med en silveraktig ton. Mellan de inre kronbladen skymtar enstaka guldgula ståndarknappar.

Färg: mörkviolett
Blomning: juni – juli, sommarblommande en period
Höjd: 1,5 m som buskros, 3 m som klätterros
Läge: sol 
Jord: väldränerad näringsrik gärna kalkhaltig jord
Zon: I- IV